in

Czym jest patelnia cygańska? Ciekawostki z kuchni

Czy spotkałeś się kiedyś z określeniem „patelnia cygańska”? To potoczna nazwa, która nie jest tak popularna jak inne – patelnia aluminiowa, teflonowa, ceramiczna czy stalowa. A to właśnie zamiennikiem tej ostatniej, jest patelnia cygańska. Ogólnie nazewnictwo odnosi się także do innych wyrobów ze stali używanych w kuchni. Skąd się wzięło? Co oznacza? Wyjaśniamy!

Patelnia cygańska – solidne naczynie ze stali

Nie tylko patelnie, ale też inne naczynia używane do gotowania w kuchni mogą występować pod nazwą „cygańskie”. Jest ona potoczna, więc nie dziw się, jeśli do tej pory nie miałeś z nią styczności. W sklepach internetowych widzimy raczej patelnie stalowe – jeśli są to solidne naczynia odlane z jednego surowca i pozbawione dodatkowych powłok, to właśnie patelnie cygańskie.

Powłoki takie jak teflon lub inne non-stick często znajdują się w patelniach, bo pozwalają chronić dania przed przypalaniem się i przywieraniem. Jednak wiadomo, że wymagają specjalnego traktowania, nie mogą być zbytnio nagrzewane czy szorowane, bo prowadzi to do uszkodzenia wrażliwej nawierzchni. W zamian za to patelnie stalowe zachwycają jednolitą strukturą i niezwykłą solidnością – naprawdę trudno pokonać je w profesjonalnej gastronomii, a co dopiero w domowej kuchni. Mogą być poddawane częstej i intensywnej obróbce, mieć bezpośredni kontakt z ogniem, lecz jeśli zostaną odpowiednio zahartowane zachowują wszystkie swoje pierwotne właściwości na długi czas. To czyni je nieodzownym elementem, zwłaszcza przy tworzeniu potraw tzw. jednogarnkowych, kolorowych, z wykorzystaniem różnych składników będących w zasięgu ręki.

Czy patelnie cygańskie są zdrowe?

Jak najbardziej. Wspomniany już brak powłok sprawia, że patelnia jest mniej podatna na uszkodzenia. Dzięki temu, można w niej gotować więcej, dłużej i bardziej intensywnie, nie obawiając się o jakość, smak czy wygląd dań. Szczególnie, gdy zdamy sobie sprawę z tego, od czego wzięła się nazwa patelni i jakie potrawy najlepiej w niej przyrządzić.

Dodajmy do tego fakt, że po zahartowaniu w patelni stalowej można ograniczyć ilość tłuszczów używanych do smażenia. Jak widzisz, lista zalet jest długa. Czas, aby dowiedzieć się, skąd wzięło się określenie „cygańska” przy patelniach i garnkach ze stali.

Kuchnia inspirowana kolorami

Patelnia cygańska służyła wędrownym ludom romskim do przyrządzania dań w plenerze, w miejscu, gdzie akurat robili swój obóz. Dania, które dzisiaj odtwarzamy doskonale odzwierciedlają kulturę Romów – są kolorowe, pełne różnorodności i sycące. Patelnie cygańskie to także dowód na kreatywność i na to, że najsmaczniejsze dania często powstają z improwizacji i odwagi. Zatem, korzystając z patelni cygańskiej do smażenia i duszenia mięs oraz kiełbas z warzywnymi dodatkami, wybieramy się w barwną i fascynującą kulinarną podróż z wieloma tradycjami.

0 0 oceny
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
nowoczesna kuchnia z płytkami pastelowymi na scianie eclair paris pink od raw decor

Pastelowe wnętrza: Urządzanie delikatnych wnętrz z pomocą płytek ceramicznych Raw Decor!

Od tradycji do egzotyki – początki hodowli drzewek owocowych w Polsce